Lichaamsgerichte therapie is een geïntegreerde benadering van hoofd,
lichaam en hart; van denken, voelen en doen.
Tijdens sessies maak je contact met je gevoelens, je gedachten en je lijf.
Wat voegt een lichaamsgerichte benadering toe?
Je weet hoe je je voel door je lijf.
Hoe weet je dat je boos bent? Dat voel je in je lijf, en je hoofd heeft geleerd daar het woord 'boos' aan te koppelen.
Hoe weet je dat je veel in je hoofd zit? Dat weet je omdat je hoofd druk is, je hebt veel gedachten, je voelt je lijf niet of nauwelijks, je hebt misschien een frons of je kaken klemmen op elkaar of je negeert de signalen van je lijf om even te gaan lopen of naar de wc te gaan of iets anders.
Het lijf reageert direct als er iets verandert.
Bijvoorbeeld: een deur knalt dicht en je schrikt. Je houdt waarschijnlijk direct je adem in en je spieren spannen zich samen. Als je door hebt waar je van geschrokken bent en dat het niet gevaarlijk voor je is, dan ga je weer dieper ademen en ontspannen de spieren in je lijf zich weer.
Zo zijn er door de dag heen voortdurend situaties waar je lijf op reageert. Je baas die een kritische opmerking maakt over je werk, je partner die zonder iets te zeggen de deur uitloopt, druk verkeer, een cadeau van je kind, een mooi nummer dat je hoort, etc. Je lijf past zich voortdurend aan aan de situatie. Net als je gedachten en je gevoelens.
Als je de ruimte neemt om te ervaren wat er in je hoofd, hart en lichaam gebeurt en hieraan gehoor geeft, dan stroom je lekker.
Spanning vastzetten
Regelmatig nemen we daar de ruimte niet voor: we hebben het te druk, geen zin, geen tijd of weten niet hoe we kunnen stilstaan bij wat er gebeurt of gebeurd is.
Gevoelens, gedachten en/of spanningen kunnen dan niet goed doorstromen. Ze komen vast te zitten in je lijf of ze komen er op een ongelukkig moment uit. Bijvoorbeeld: je wordt niet boos op je baas, maar op de caissière. Of je heb voortdurend last van rugpijn of van je schouders.
Vaak heb je al op jonge leeftijd afgeleerd om de impulsen van je lijf te volgen. Als een klein kind boos is, zie je dat in het hele lijf. Het kind schreeuwt en maakt grote bewegingen en wil misschien slaan, schoppen en schreeuwen. Al vroeg leert een kind dat dit niet de bedoeling is: mama of papa wordt boos als het schopt en schreeuwt, dus houdt hij het maar in of het komt er op een andere manier uit.
Als dit vaak gebeurt dan leren we op een bepaalde manier om te gaan met onszelf en onze emoties.
Maar die energie is nog wel aanwezig. Ergens in het lijf zit nog die schopbeweging, de schreeuw. Daar gebeurt vervolgens wat anders mee: we richten hem bijvoorbeeld naar binnen en worden boos op onszelf. Of we stoppen hem heel diep weg en doen alsof hij niet bestaat. Of we richten hem op iets of iemand anders, gooien de lading over iets of iemand anders heen.
Of we richten ons helemaal op de ander en gaan precies doen wat we denken dat de ander van ons wil. Of nog weer anders. Zo ontwikkelen we allemaal onze manieren om om te gaan met de energie in ons lijf. Dat is ons karakter, zeggen we dan. Bijvoorbeeld jezelf altijd inhouden. Of altijd zorgen voor anderen. Of je vooral op een doel richten.
Op zich is daar niets mis mee. Het kan je echter ook in de weg gaan zitten en daar kun je veel last van hebben.
Bijvoorbeeld als je niet meer weet wat je zelf eigenlijk wilt en je je onzeker voelt. Of als je elke keer weer vastloopt in een zelfde soort situatie.
Als je altijd op je tenen loopt en je je voortdurend gespannen voelt. Als je moe of burn out wordt. Of als je depressieve gevoelens en gedachten krijgt.
Als je niet meer goed kunt ontspannen en genieten. Of als je vaak veel boosheid voelt.
Als je voortdurend alles onder controle wilt houden. Als je je gevangen voelt.
Of als je geen echt contact meer durft te maken.
Als je lijf pijn gaat doen. Of nog weer anders.
Je zit vast in een patroon en daar wil je uit komen.
Verbinding met hoofd, hart en lijf
Via lichaamswerk kun je onderzoeken wat je gedachten, je gevoelens en je lichaam je eigenlijk willen vertellen. Zo kom kom je (weer) in contact met jezelf.
Via verbale of non-verbale oefeningen leer je expressie geven aan je gevoelens. De energie in je lijf komt in beweging en er ontstaat letterlijk meer ruimte in je.
Daarmee kunnen er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan, bijvoorbeeld om dingen anders te doen. Er komt meer balans tussen je gedachten, gevoelens en je lichaam.
Innerlijk weten
Lichaamsgerichte psychotherapie gaat uit van ieders eigen wijsheid. Het gaat niet om advies of tips hoe dingen anders te doen of 'de juiste manier'. In sessies gaan we op onderzoek naar wat jouw hulpbronnen zijn; wat helpt jou nou om uit de spanning te komen? Om meer te (durven) vertrouwen op jezelf, om meer je eigen keuzes te maken en je eigen pad te lopen? Om weer ruimte, energie en plezier te voelen?
We gaan uit van de wijsheid die in jou leeft, jouw eigen wijsheid. Uiteindelijk kan alleen jij bepalen wat goed is voor jou.
Hoe werkt het?
Via gesprekken, lichaamsbewustzijn, lichaamsgerichte oefeningen (zoals emotioneel lichaamswerk en bio-energetica), ademwerk, systemisch werk, psychodrama, Tension/Trauma Release Exercises, je zenuwstelsel en brainspotting maak je contact met wat er in jou leeft. Ik begeleid je daarbij.
Met gesprekken en oefeningen gaan we op onderzoek: waar zit de pijn? En wat helpt jou? Dit is een onderzoek waar mildheid naar jezelf en open nieuwsgierigheid centraal staan.
Zo leer je meer over jezelf. Je gaat jezelf meer accepteren. Je leert manieren om om te gaan met je gevoelens, je pijn, verdriet, boosheid. Je leert je spanning los te laten of juist weer meer energie te krijgen. Je ontdekt mogelijkheden om anders met jezelf, situaties en/of anderen om te gaan. En je zult merken dat je jezelf en je leven anders gaat ervaren: leuker, met meer ruimte, meer mogelijkheden, meer vitaliteit en plezier.
Onderzoek in mildheid en open nieuwsgierigheid
Ik begeleid je en ondersteun je in jouw proces. Mildheid naar jezelf, openheid en nieuwsgierigheid staan daarbij centraal.
"Mathilde is echt een aanrader als therapeut. Ik voelde me veilig, warm en gesteund. Ik ben nu veel meer in contact met mezelf en heb tools voor als ik dat weer kwijtraak." EG, 36 jaar
Brainspotting
Vanaf 2022 bied ik de mogelijkheid tot het doen van één of meerdere sessies brainspotting.
Brainspotting is een methode ontwikkeld door een Amerikaanse psychotherapeut die veel werkte met EMDR. Het is
verwant aan EMDR.
Bij brainspotting luister je naar afgestemde muziek, terwijl je kijkt naar een bepaald punt. Je maakt contact met de ervaringen in je lijf die je hebt rondom een bepaalde situatie of therma. (Je
hoeft een situatie dus niet scène voor scène te herleven.)
Door de muziek en het kijken naar het punt, wordt een nieuwe impuls gegeven aan het zelfhelende vermogen van je lijf/systeem.
Het effect is dat je minder getriggerd wordt in bepaalde thema's en situaties. Met minder fysieke, mentale en/of emotionele reacties als gevolg.